Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, reprezentand un element de nelipsit din progamul zilnic al multor persoane. O metoda aromata de trezire dimineata, un viciu, un inlocuitor al mesei, un stimulator al starii de spirit sau un prilej de socializare, cafeaua poate reprezenta multe lucruri pentru atat de multi oameni.
Chiar daca procesul pare simplu, acesta nu se rezuma doar la a turna apa fierbinte peste cafea. Astfel, exista multi factori care intra in joc atunci cand vine vorba de prepararea unei cafele perfecte. Indiferent daca va cumparati cafeaua de la magazinul preferat sau o faceti acasa, gasiti in acest articol opt greseli frecvente in prepararea cafelei.
Utilizati apa de la robinet
Apa de la robinet este tratata cu diferite substante chimice pentru a ucide bacteriile si alte mciroorganisme. De asemenea, poate contine diversi contaminanti, precum clorul, sarurile metalice toxice, hormoni sau pesticide. Pe scurt, apa nefiltrata nu este recomandata pentru a scoate in evidenta aroma cafelei. Espressoarele de cafea de calitate sunt dotate cu un filtru de apa. Daca nu utilizati un astfel de aparat, puteti cumpara un filtru de apa ieftin, pentru a purifica apa de cafea.
Beti cafeaua inainte de ora 10
A nu va trezi cu aroma cafelei de la prima ora poate parea un sacrilegiu pentru multi, insa a astepta pana dupa ora 10 pentru a consuma prima cafea poate fi o idee mai buna. Se pare ca nivelul de cortizol este ridicat in prima parte a diminetii, iar cofeina poate interfera cu producerea cortizolului, un hormon eliberat ca raspuns la stres. Consumul regulat de cafea in primele ore ale diminetii poate avea ca efect producere de mai putin cortizol si dependenta de cofeina. De asemenea, creste toleranta la cofeina, deoarece inlocuieste stimularea naturala indusa de cortizol, in loc sa o suplimenteze. Incercati sa beti prima ceasca de cafea intre ora 10 si ora pranzului, cand nivelurile de cortizol naturale ale organismului s-au redus.
Nu folositi apa la temperatura corecta
Temperatura perfecta pentru cafea este sub punctul de fierbere. Daca folositi apa sub 90 de grade Celsius, veti obtine o bautura amara, apoasa, slab aromata. Daca utilizati apa la 100 de grade riscati sa obtineti o cafea „arsa”, cu un gust neplacut. Aproximativ 93-95 de grade Celsius reprezinta cea mai buna temperatura pentru cafea.
Utilizati capsule de unica folosinta
Chiar daca sunt mai usor de folosit aceste capsule de plastic sunt nocive pentru tine, dar si pentru planeta. Ce rosst are sa mai adaugam si capsulele de cafea la gramezile de plastic pe care le aruncam zilnic?
Nu tineti cont de prospetimea cafelei
Prospetimea boabelor de cafea afecteaza, de asemenea, calitatea si aroma cafelei. Ideal ar fi sa cumparati boabele de cafea imediat dupa ce acestea au fost prajite (data prajirii ar trebui sa fie inscrisa pe ambalaj) si sa le pastrati intr-un recipient inchis, la racoare. Pentru maxima aroma si prospetime, rasniti boabele de cafea inainte de preparare, folosind doar cantitatea necesara.
Nu curatati aparatul de cafea
Indiferent daca folositi o cafetiera sau un espressor, trebuie sa stiti ca aceste aparate trebuie curatate periodic. Cafetierele si espressoarele trebuie sa fie curate pentru a prepara cea mai buna cafea. In lipsa intretinerii adecvate, se pot forma depuneri sau se pot dezvolta bacterii si mucegai in interiorul aparatului.
Nu acordati atentie sortimentului de cafea ales
Calitatea si aroma cafelei sunt determinate in mare masura de calitatea cafelei, Exista multiple souri de cafea, ce difera prin amestec, gradul de prajire, specie, provenienta si calitate. Exista multe optiuni, iar prin experimentarea mai multor cafele puteti determina care este cea care se potriveste cel mai bine preferintelor dvs.
Credeti ca marimea nu conteaza
Dimensiunea conteaza si atunci cand vine vorba de cafea :). Daca are un gust amar, probabil ca apa a fost prea fierbinte sau cafeaua a fost macinata prea fin. Daca nu este prea aromata, inseamna ca nu este suficient de bine macinata sau apa a fost prea rece. Regula generala este ca metodele care necesita o preparare mai rapida, au nevoie de o macinare cat mai marunta si invers. Daca aparatul de cafea nu este dotat cu o rasnita, puteti cumpara separat o rasnita de cafea de calitate reglabila.
Ce parere aveti? Recunoasteti vreuna dintre greselile de mai sus in modul in care va faceti cafeaua? Astept si parerile/completarile voastre 🙂